neděle 5. června 2016

Podívali jsme se na zoubek Úsměvu
Prima knížka pro ty, na koho výzva rovnátek právě čeká, taktéž pro ty, kdo si obdobím pubertálního úsměvu s rovnátky zrovna procházejí nebo pro dospěláky, kteří se chtějí lehce pousmát nad vlastními vzpomínkami z období rané puberty.  


Raina Telgemeierová
Úsměv/ komixový bestseller
Paseka 2015
Vydání první, 224 stran, tuhá vazba

Úsměv se na nás v knihovně tak pěkně zazubil... Po zběžném prolistování nás příjemně překvapila kvalita ilustrací a usměvavá zubící se autorka knížky Raina nám byla taktéž sympatická, takže jsme se dali zlákat na knižní, naštěstí jen knižní výlet po ortodontických čekárnách a ordinacích San Franciska.

On ten pěkný úsměv autorky na přebalu knížky totiž není zadarmo. Co všechno kvůli němu musela podstoupit za svistu vrtaček, kolikrát jí tuhnul úsměv na rtech a různé výplňové hmoty v puse a jaké typy rovnátek a udělátek na vlastní pusu vyzkoušela, stačilo na dvě stovky stran komiksu. Ale právě díky tomu si vtipné a svěží dílo získalo tolik příznivců. Anabázi se zuby, ať už pravými, ba chvílemi i nepravými, navíc skvěle zakomponovala do lehce banálního příběhu běžné puberťačky a zrodilo se skvělé čtivo.




Knížku přečetl i Alexej, který k zubaři nechodí rád. Ba chodí tam velmi nerad a dokonce, i když jen jedeme tramvají kolem místa, kde mu jeho bývalý zubař v jednom dni prvně vrtal, pak rozvrtal a nakonec vyrval zub, má silné negativní prožitky. Pro něj byla četba terapií ve smyslu, že na tom někdo může být o hodně hůř a dokonce o tom napíše hezkou knížku.

„Úsměv je fajn knížka pro pokročilé čtenáře. Objeví se v ní i pár dobrých vtipů, ale jinak je hodně "zubařská". Nejzajímavější bylo, že spisovatelka to, co napsala, opravdu prožila. Prostě napsala o svém dobrodružství se zubama. Knížka má moc pěkné ilustrace. Na mě tam bylo i dost bolesti a zajímalo by mě, jestli ještě musí Raina pořád nosit nějaká rovnátka. (Autorka v doslovu smířeně píše, že ji možná v budoucnu čeká další dentální drama.) Nenapadlo mě, že se dá napsat pěkná knížka, která se z poloviny odehrává v různých ordinacích,“ poznamenal si o knížce náš třeťák Alexej.

Stejně jako Alexej, který ale v devíti letech přelouská cokoliv, bych knížku doporučila čtenářům tak od desíti, jedenácti let. Každopádně u mladších čtenářů si s dětmi můžete vtipně zakonverzovat i o tom, jak jsou puberťáci příšerní a bavit se nad tím, jak vám vaše milé dítě nevinně slibuje, že ono takové nikdy, ale nikdy nebude.

Žádné komentáře:

Okomentovat