středa 29. června 2016


Hloupežníci aneb něco pro kluky na léto

Tuhle knížku máme opravdu spojenou s prázdninami, protože jsme ji před několika lety četli na táboře. V malé chatičce jsme tenkrát byly dvě maminky a čtyři klučičí neposedové, žárovka tak tak blikala, všude poletovaly můry, bylo strašlivé vedro a ti čtyři nezbedové se strašně těšili, až budeme konečně číst.  Napjatě poslouchali a pak... konečně spali. Prostě knížka, která zabere.



Více zde...


DOPORUČUJEME
HLOUPEŽNÍCI
Napsal: Miloš Kratochvíl
Ilustroval: Lukáš Urbánek
Mladá Fronta, 2011
88 stran, tuhá vazba

Jen pár dětských knížek, které jsme s dětmi četli, nabídlo tak krásně šťavnatou češtinu, která neúpí pod tíhou stokrát omletých metafor. Už sám název napovídá, že autor to s jazykem umí. Na zhruba osmi desítkách stránek prostě předvede, že jeho jazyk je stejně tvárný a neposedný jako jeho dovádivé postavičky.

Svižný příběh nás zavede do rodiny malého Matyáše, která je plná nástrah v podobě malých robotíků. Asambláže z nefunkčních předmětů tatínek vyrábí v dobré víře, že tak zajistí bezchybný chod své domácnosti. Tedy nebude se mluvit sprostě, budete si otírat zablácené boty a bacha na špinavé ponožky! Jednoho dne Matyáš na jednoho z robotíků, Hlídacího- umístěného v konvalinkách, nerad šlápne. A zalže, jak to bylo… a svalí vinu na někoho jiného… a to už se k němu chystají na návštěvu tři poťouchlí kamarádíčkové a vezmou ho i přes jeho protesty do party. Skvělá partička! Ale protože Hloupežníkem takový chytrý kluk jako Matyáš nechce být natrvalo, je potřeba je setřást. Jak? No, jít s pravdou ven, i když je to nepříjemné. Poučení by mohlo vyjít prvoplánově, ale díky skvělému zpracování zujme i dospělého čtenáře.

K Hloupežníkům se rádi vždy po čase vracíme, je to svěží knížka, která prostě neomrzí. I když pískat na dírák jsme se ještě nenaučili… 


Co si o knížce myslí Alexej?
„Četli jsme Robotíky několikrát a moc se mi líbila. Robotíci jsou vtipní a hezky nakreslení. Zajímalo by mě, jakého by vymyslel náš táta na nás. Je to taková klučičí knížka, ale bavila se u ní i máma.“

Žádné komentáře:

Okomentovat