sobota 12. listopadu 2016

Svatomartinské Vynalezárium

Zdá se vám to spojení zvláštní? Hned vysvětlíme… 
Více o autorském čtení Robina Krále ZDE.

Vždy kolem svátku populárního jezdce na bílém koni, který kdekomu způsobí trávicí potíže, servíruje škola, do které chodí naši malí miniblogeři, odlehčenou a lehce stravitelnou akci- Martinské čtení. Učitelé školy, ale i přímo autoři na ní čtou úryvky z dětských knížek.

My jsme se tento rok těšili hlavně na autorské čtení Robina Krále, který dorazil se svým Vynalezáriem. Listovat  knížkou přímo s jejím autorem je vždycky zážitek a pana autora jistě muselo potěšit, když se děti na konci čtení ještě stále dožadovaly dalších a dalších přídavků.

Knížka vznikla spoluprací tří zajímavých umělců- vedle nápaditých básniček má krásné ilustrace a promyšlenou grafiku. Jednotlivé básničky o vynálezech navíc představují čtenářům různé básnické formy a právě jejich pěkný přednes a dovysvětlení bylo největším plusem autorského čtení. Gazel, balada nebo rispet umně odvyprávěly vznik nápadů, které lidstvo posunuly vždy o kousek dopředu. Na vlnách poezie se zhoupla vana, houpací křeslo nebo miminko v inkubátoru.

Mně osobně se nejvíc líbila balada o šicím stroji, skvěle napsaná promluva krejčího o zdlouhavé práci na zakázce pro vznešenou dámu. Úplně jsem slyšela ten šustot pomalu ručně prošívané látky i to, jak se v představě krejčího satén poslušně zachytí na stehové desce stroje, dole se rozkmitá člunek, který zahákne nit ze shora vedenou od jehly a to všechno pěkně do rytmu balady. I sám autor se svěřil, že tato báseň je jeho nejoblíbenější.

Malí miniblogeři byli knížkou velmi překvapeni. „Je to zajímavý nápad spojit básničky a vynálezy dohromady,“ poznamenal si Alex a zajímal se, jestli je v knížce i jeho oblíbený vynález- fotoaparát a jaká básnická forma by se na něho hodila. Navrhuje ódu. To už ale musíte zjistit sami…

VYNALEZÁRIUM
Autoři: Robin Král / Jana Hrušková / Zuzana Brečanová
Vázaná, 140 stran
Rok vydání: 2015 (1. vydání), Běžíliška
Dopručeno pro děti 8 - 14 let

Žádné komentáře:

Okomentovat