středa 14. září 2016

Pane spisovateli, chtěl jsem se vás zeptat..."

V úterý 13. září jsme vyrazili na autorské čtení česko- britského autora dětských knížek Petra Horáčka do pražské Městské knihovny. Malý bloger Andrej sebral veškerou svou odvahu a zeptal se opravdového pana spisovatele na otázku, kterou předtím sáhodlouze promýšlel.


VÍCE ZDE

Knížky Pana Horáčka jsme dosud znali jen zprostředkovaně z internetu a setkání s nimi naživo byl velmi pěkný zážitek. Sám autor své dílo dětem prezentoval vtipně, kreslil, četl, atmosféra dala oddechnout i věčně vystresovaným dospělým. Až se náš miniblogerský tým naučí na podobné akce nechodit se zpožděním- začátečnické chyby- určitě si je vychutnáme :-)

Pro Andreje to bylo vůbec první setkání s nějakým tvůrcem dětské knížky, takže ho zaujalo, že je to "takový opravdu veselý pán". Po skončení čtení jsme se za panem spisovatele vydali, aby si Andrej poprvé vyzkoušel roli redaktora. Otázku, kterou mu chtěl položit, malý redaktor velmi poctivě promýšlel v tramvaji, když přišlo na lámání chleba, musela trochu vypomoci maminka. Na co se tedy Andrejek zeptal? 

Inspirovala nás informace, že za své dílo dostal celou řadu ocenění, takže... Jak vypadá taková cena za dětskou literaturu? Je sladká?" Pan spisovatel se otázce zasmál a malému zvědavci odpověděl, že má opravdu několik cen, které ale nejsou k jídlu, protože jsou vyrobené z kovu nebo skla. Pak se zamyslel a vzpomněl si, že při prezentaci své knížky Butterfly, Butterfly dostal dort inspirovaný právě touto knížkou o motýlovi a malé holčičce, která byla na dortu i vyobrazená. Bohužel prý z dortu neměl ani kousíček. Na akci bylo hodně lidí, kteří se rádi do vypodobení jeho světa v takto sladké podobě rádi zakousli.

Od pana autora určitě některou z knížek pořídíme, nadchl nás zmíněný Butterfly, Butterfly. Knížky bychom určitě doporučili těm, kdo s dětmi začínají číst anglicky. Dobrou zprávou pro všechny pražské zájemce je, že velkou řadu z nich má ve svém fondu pražská knihovna. 


-------------------------------------------------------
Když jsme se na akci připravovali, narazili jsme na zajímavý článek o Petru Horáčkovi na webové stránce věnované bilingvní výchově- zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat