neděle 4. září 2016

Nápad? Šup s ním do krabičky!

Stovky svých skvělých nápadů jsou schopné napasovat do papírových krabic. Ty se pak rozletí do světa a po svém otevření proměňují malé i velké v indiány, geografy nebo principály divadla. Protože i my jsme si léto zpestřili Ani- Mukem a pobavili se při výrobě stínového divadla na téma Robinzon, zajímalo nás, kdo za tím vším je.  O Ani- Muku jsme si povídali s jednou z jeho tvůrkyň, Kateřinou Piliarik.

CELÝ ROZHOVOR ZDE


Kdy se zrodil nápad něco takového dělat?
Našim Ani-Mukům předcházely 'Divé krabičky', které jsme s kolegyní Emmou vymyslely pro děti s Downovým syndromem z komunitního centra Ovečka v Českých Budějovicích. Byly to tři krabice na divadelní téma a jednalo se o výrobu marionet, stínové divadlo a výrobu maňásků.

Takže jste nasbíraly zkušenosti a chtěly zkusit i něco pro širší spektrum zájemců?
Před třemi lety v Německu, kde jsme tou dobou s rodinou žili, mi manžel pořídil k Vánocům předplatné německého boxu Wummelkiste, který se mi zalíbil myšlenkou: Vše potřebné uvnitř. V zahraničí se těší tento koncept velké oblibě dětí i rodičů. Začala jsem pátrat a zjistila jsem, že v Čechách podobný koncept tvořivých krabic pro děti chyběl, a protože jsem byla zrovna na mateřské, pustila jsem se do podnikání u nás. Protože jsme neměly na začátku ani jedna z nás s podnikáním žádné zkušenosti, převzaly jsme model, který už fungoval. Nová krabice každý měsíc na principu předplatného. Postupem času se to přeměnilo na dvouměsíční interval, mezi tím vydáváme i malé dílčí sady.

V čem se váš koncept odlišuje od těch zahraničních?
Kdybychom měly vypíchnout, v čem se odlišujeme, tak je to asi důrazem na to, aby dítě opravdu zvládlo pracovat s krabičkou samostatně. Ne, že bychom byly proti společnému tvoření rodičů s dětmi, ale chceme děti podporovat v samostatné práci. Tedy zkusit vyrobit nebo sestavit něco sám, bez pomoci dospělého.

Jak se dával dohromady váš tým?
Je to taková naše holčičí parta, fungující s technickou podporu mého manžela. Já sama mám vystudovanou střední pedagogickou školu, studovala jsem publicistiku a pak produkci na DAMU- všechny zmíněné věci mi v tvorbě pomáhají. Kolegyni Emmu jsem poznala přes kamarádku. Viděla jsem její maturitní práci- domácí kartonové divadélko PODIV SE, které obsahovalo všechny maličkosti k výrobě vlastní scény včetně náplastí pro případné úrazy. A bylo rozhodnuto. Nedávno jsme k sobě do týmu přibraly ještě mou spolužačku z DAMU, Gábinu, která se nám svědomitě stará o Instagram.
Nabízíte celou škálu 'krabičkových témat', kde berete inspiraci?
Témata dost lovíme z našich dětských let. Mě osobně vždycky bavilo vyrábět si různé deníky, knížky, Emma je zase takový konstruktér. Tak z toho vzniká občas zajímavý mix. 

My jsme od vás vyzkoušeli stínové divadlo na téma Robinzon. Proč právě toto spojení?
Když jsme připravovaly Stínové divadlo, hledaly jsme nějaký nosný příběh, který by byl dětem v něčem blízký, ale zároveň jsme se chtěly vyhnout pohádkám. S těmi jsme pracovaly už kdysi ve zmíněných Divých krabičkách, chtělo to prostě něco jiného. A tak padla volba na Robinsona. Vlastně nám do konceptu Ani-Muku skvěle zapadl. Snažíme se do každé krabice propašovat trochu rošťáctví, dobrodružství. A to v sobě Robinson má. V Robinsonovi navíc nejdete vše, co si můžete do stínového divadla přát- lodě, bouři, piráty, džungli. Snoubí se v něm krásné kulisy s jasnou dějovou linkou.


Celý Robinzon se vešel do jedné malé krabice


Chystáte inspiraci i nějakou další knížkou?
S Emmou máme rády příběh o Karlíkovi a továrně na čokoládu od Roalda Dahla. Když jsme si dávaly takové "letní soustředění", abychom pořádně promyslely koncept Ani-Muka, tak nás Karlík celou dobu provázel. Rozhodně by si tedy zasloužil pozornosti některé z příštích krabiček.

Tvořivých nápadů cílených na rodiče s dětmi je teď celá řada. Vy se ale vymykáte skvělým výtvarným zpracováním. S kým spolupracujete?
Za výtvarným zpracováním stojí už zmíněná Emma Vrbová. Studuje ilustraci a grafický design v Bratislavě, a je kreativní duší celého projektu. To znamená, že kromě vizuálů společně vymýšlíme i témata a jednotlivé aktivity. Podílí se tak na celém procesu. Jako cíl jsme si navíc vytkly to, že se Ani- Muk snaží nepitvořit. Prostě baví oko dospěláka i dítěte.

Která z krabic vám dala nejvíc práce?
Co do přípravy nám zatím nejvíce dalo zabrat prosincové vydání z minulého roku na téma Kouzla a čáry. Já jsem měla krátce po porodu, takže veškeré lopotění odnesla Emma. Jinak dlouhodobě nejúspěšnější, pokud se to tak dá v horizontu těch dvou let, co Ani-Muk funguje říct, je Zahrada, kterou vracíme vždy na jaře zpět do nabídky.

A který Ani-Muk máme nejraději vy?
Asi zmíněné Stínové divadlo, dobře se mi v dílně balí.


Testujete budoucí úspěšnost nápadů i na svých dětech?
Moje čtyřletá dcera Ema zrovna dorůstá do věku, kdy bych jí nějakou naši krabici podstrčila. Syn Oleg, který má 9 měsíců zatím testuje pouze nezávadnost materiálu v dílně vytrvalým ožužláváním. Nebojte, hotové krabice neokusuje.

Všechny maminky řeší, jak sladit práci a rodinu. Jaký recept na to máte vy.
Momentálně je to docela výzva, Ema chodí do školky a skoro roční Oleg vyrůstá v dílně. Baví mě děti přirozeně začleňovat do toho, co dělám, a jsem ráda, že mi to Ani-Muk zatím umožňuje. Velkou oporou je mi manžel, který se mnou vytrvale řeší všechny technické zádrhele, konzultuje, rozváží na poštu, a když je potřeba, tak i stříhá ponča do krabice s Indiány. Když děti usnou, snažím se dohánět administrativní resty. S časovou tísní se potýká asi každá máma, která se snaží skloubit práci a malé děti. Těším se, až nastane období, kdy budu jen plánovat Ani- Muk a to, kam nápady posunout dále a občas si pro radost v dílně nabalím nějakou krabici. Kolegyně Emma zatím děti nemá, ale její maminka nám obětavě šila klobouky do Kouzelníků a pekla perníčky Aniho a Muka do vánočních krabiček, takže jsme vlastně takový rodinný podnik.

To, že jste sama maminka, ale musí mít v téhle branži i nějaké nesporné výhody.
Myslím, že když chcete prorazit v 'dětském průmyslu' je to spíš výhoda, protože tenhle typ zboží vybírají opravdu v drtivé většině mámy.

Ani- Muk má i spoustu dalších aktivit. Přiblížíte nám je?
Baví nás potkávat se s dětmi ve výtvarných dílnách. Představili jsme se například na Vyšehrádkách, co dalšího chystáme, můžete sledovat na našem FB.

Jakého Ani- Muka byste teď doporučila dětem na začátek školního roku.
Tak aby dětem ten školní rok těšením se na dalšího Ani-Muka rychleji utekl, tak bych jim doporučila předplatné.


Děkuji za rozhovor

Foto: Pavla Pražáková a ANI- MUK

Žádné komentáře:

Okomentovat