sobota 23. července 2016


Nahlédněte do včelího úlu

Na knížku jsme se velmi těšili, protože se o včely zajímáme a to nejen tak, že jíme chleba s medem, ale vyrazíme třeba i na 'včelí přednášku'. Do úlu nahlédla i Alexejova sestřenička, pětiletá Sofie, která je pro tentokrát také autorkou dětské recenze.
VÍCE ZDE...


VČELÍ ÚL
NOVINKA

Napsala: Jitka Petříková
Ilustroval: Tomáš Tůma
Albatros Media 2016
Leporelo v tuhých deskách- model včelího úlu + 15 stran textu

Po otevření leporela se můžete rozhodnout, jestli prvně projdete encyklopedii nebo rovnou navštívíte „domeček plný včel“. My jsme začali patnáctistránkovou encyklopedií, která nás pomocí obrázků provedla obsazením úlu a rolemi, které v něm jednotliví protagonisté během svého života hrají. Moc se nám líbila anatomie včely a zajímavé informace o křídlech nebo očích. Dozvíte se také něco o ročním cyklu celého úlu a na závěr vás při čtení o druzích medu určitě chytne mlsná.

Pravá část knížky je leporelo úlu s 11 odklápěcími listy, díky nimž postupně proniknete až do jeho nitra. Obrázky jsou velmi pěkné, podání nápadité, jen nás trochu mrzelo, že informačně se tato část někdy dublovala s encyklopedickou přílohou.

S větším množstvím informací by byla knížka vhodná i pro školáky, takto mi pasuje spíše pro děti cca 3 - 6 let. Knížka má ještě rodnou sestru MRAVENIŠTĚ a plánujeme, že se podíváme i do něho.


Recenzi tentokrát připravila pětiletá Sofinka, která od nás knížku dostala k narozeninám.  
„Vůbec nic jsme o včelím úlu nevěděli, i když med rádi jíme. Trochu se včel bojím, že mě popíchají, ale naštěstí jsou jen v knížce. Hrozně se mi líbilo, jak včeličky v knížce mluví. Je plno druhů včeliček a každá povídá, co dělá: jedna sbírá nektar, jiné uklízejí, další jsou bojovnice, jiné stavitelky, některé vyrábějí med nebo se starají o malé včelky nebo o královnu. Na modýlku zjistíme, že v úlu i kolem na louce všichni pracují. Med totiž není snadné vyrobit. Nakreslila jsem k tomu obrázek se včelou, motýlem a ptáčkem a jsem na něm i já.“

Žádné komentáře:

Okomentovat