čtvrtek 26. května 2016


První tip od Alexeje: Karel IV. a jeho fakt hustá Alžběta!
Jaká knížka u nás doma teď šla z ruky do ruky? Proč jsme si vyrobili korunovační klenoty a co se malému čtenáři Alexejovi nejvíc líbilo?


PO STOPÁCH KARLA IV.
NOVINKA
Napsala: Lenka Pecharová
Ilustrovala: Michaela Bergmannová
Portál 2016
142 stran, knížka v pevné vazbě

Sedmisté výročí narození významného panovníka Karla IV. našlo letos odezvu v mnoha výstavách a akcích. Skvělým počinem na poli dětského vnímání této zajímavé osobnosti je tato nová knížka. Zaujala nás na první pohled a je na ní u nás doma pořadník. I babička netrpělivě čeká, až konečně dočteme.

Skvělé moderní ilustrace inspirované iluminovanými rukopisy a vůbec tehdejší výtvarnou kulturou doprovázejí 12 kapitol, v nichž se s Karlem VI. a jeho dobou skvěle seznámíte. Velmi se nám líbily dobové citace, svou archaičností text zajímavě osvěžující. "V nich dozvěděli jsme se například, že Karlova čtvrtá žena, Alžběta Pomořanská, fakt hustá byla." No, zlomíte jen tak na požádání podkovu, jak to o ní zaznamenal kronikář Beneš Krabice?

Informace, které by mohly být pro děti ještě trochu složité, dovysvětlují informační rámečky a knihou prochází i linka „karlo-kvízů“, která prověří, co všechno jste si zapamatovali. Mně jako dospělákovi se z kapitol nejvíc líbila: Císař Karel a příroda. Vysvětlí, kdo byl na panovníkově dvoře Levmistr, jakou rybu naučil Karel své poddané v Čechách pěstovat, i proč se lidově říká švestkám karlátka.

Knížku bychom doporučili všem zvídavým dětem, předškoláky počínaje. S nimi ji můžete projít jen obrázkově a seznámit se se základními pojmy. Starší děti si už knížku budou číst samy a předpokládám, že až budou brát v dějepise Karla, nebude zvídavé čtenáře už co učit.

Portál ke knize nabízí i dvě deskové hry. Jejich pravidla jsou v knize a herní plány najdete buďto na vnitřní straně desek knížky nebo ke stažení na stránkách Portálu ZDEMalý bonus vždycky potěší. Ale není to jen tak: třeba na jednom z políček musíte ze samé radosti, že se Karel narodil, udělat pět dřepů! Tak směle do toho!

A názor devítiletého čtenáře Alexeje? "Knížka se bude líbit všem, koho zajímá historie. Má veselé a vtipné obrázky. Mně se moc líbilo všechno o královské koruně. Dozvěděl jsem se, že jsou na ní safíry, šest největších z 10, co jsou vůbec na světě!" Tak jsme hned korunovační klenoty vyhledali, prohlédli si je a Alexej si je i sám nakreslil a vystříhal. Třeba bude knížka k nějakým pěkným výtvarným počinům inspirovat i vás.


Žádné komentáře:

Okomentovat