pondělí 30. května 2016

Knížka i divadlo v jednom

Jak z knížky vykouzlit rovnou celé divadýlko? Další tip našich malých blogerů je tady!


S knížkami od autorské dvojice Romana Suchá a Vendula Hegerová naše děti doslova rostou. Ještě v devíti letech si náš Alex pamatuje své oblíbené verše z jedné z jejich prvních básnických knížek pro děti: Kouzelnými vrátky, pojďte s námi do pohádky… bla, bla, bla, všichni se už na nás ptají, tak už pojď, ať nečekají.“ Takže si to až tak nepamatujeme…

Vedle čistého brouzdání dětskou poetikou (a co si budeme povídat, je to pro dospěláka odchovaného na českých klasicích občas náročné číst, pokud si děti knížku oblíbí a dožadují se jí večer co večer) se mi od této autorské dvojice velmi líbí tematicky laděné knihy. Například ŠIKOVNÉ BÁSNIČKY PRO KLUKY A HOLČIČKY se zaměřily na nácvik osobní hygieny- čištění zoubků, mytí rukou a dovednosti, které je nezbytné umět před nástupem do školky (oblékání, pomoc s úklidem). Četli jsme je s naším malým školkáčkem a ledacos díky nim probrali. Nově jsme proto od prověřené autorské dvojice pořídili VERŠOVANÉ DIVADÉLKO.

VERŠOVANÉ DIVADÉLKO
Napsala: Romana Suchá
Ilustrovala: Vendula Hegerová
Edika, 2014
80 str. a příloha divadélko, knížka v měkké vazbě

Čeká na vás pět krátkých příběhů, v nichž tucet zvířátek s Kašpárkem navrch zažívají běžné situace z dětského, ale i dospělého světa a peripetie a nástrahy zdatně řeší. Takže už víme, že se vyplatí šetřit, neflákat práci, nehledět pouze na svůj vzhled a jiné důležité informace, které budeme během života ještě velmi často korigovat. Knížku jsme přečetli jedním dechem v cukrárně a pak už náš přítomný školáček Andrej začal sumírovat, jak divadélko, které je přiloženo na konci knížky, zorganizuje. Knihu totiž doplňují jednoduché kulisy a papírové postavičky všech protagonistů. Už máme slepené loutky a chystáme první divadelní kousek. Prostě, máme rádi takovéto knížky s přesahem, které nás k něčemu novému inspirují.

Názor prvňáka Andreje: „Líbí se mi přiložené divadélko (kulisy), hlavně to, že bylo v té placaté knížce a jak jsme ho složili, tak je velké, že nevím, jak se tam předtím mohlo vejít. Chystám divadlo a budu jeho režisér.“


Přípravy na představení


PS: Divadlo jsem už hráli, měla jsem tu čest držet oponu s nápisem Vítáme Ivoše! Malý Ivošek byl spolu s tatínkem nadšenými diváky, protože ostatní chtěli buďto hrát, nebo recyklovat pracně vystřižené loutky či zcela nekoordinovaně měnit kulisy. Já jsem podávala vše, co bylo vymrštěno příliš daleko a radila jsem, když se příběh začal příliš rozbíhat. Prostě jsme si to skvěle užili. Divadélko je teď pěkně uklizené v krabičce a chystáme další kousek. 


Žádné komentáře:

Okomentovat